• SUNA ACUM! 0725.436.111

Dinti Sanatosi si in Perioada Sarcinii

In perioada sarcinii cavitatea bucala nu este ocoloita de modificarile ce apar pe parcursul celor 9 luni, existand o predispozitie in acest interval la o serie de afectiuni. Din fericire, majoritatea problemelor care pot aparea pot fi peintampinate cu ajutorul unei igiene dentare foarte bune si cu vizite regulate la medicul dentist. Astfel, femeile insarcinate isi pot pastra dantura sanatoasa si in timpul sarcinii. Afectiunile cel mai des intalnite in aceasta perioada sunt GINGIVITA DE SARCINA (cea mai frecventa) si CARIILE DENTARE.

GINGIVITA DE SARCINA reprezinta inflamatia tesuturilor gingiei, papilei si marginii libere a gingiei aparuta datorita modificarilor hormonale induse de sarcina asociate cu placa bacteriana. Sarcina nu produce gingivita, dar poate influenta raspunsul tesuturilor gingivale fata de placa bacteriana, care este de fapt adevarata cauza a gingivitei. Sangerarea gingiilor in sarcina apare cam la 50-100% din cazuri.

Principalele semne de imbolnavire gingivala sunt:

HIPERPLAZIA DE SARCINA (gingia este tumefiata, marita de volum, lucioasa, de consistenta moale, decolabila de pe dinte mai ales la nivelul papilelor interdentare).

SANGERAREA (apare la cele mai mici atingeri si este datorata hipervascularizatiei).

Pentru tratamentul gingivitei, atunci cand nu mai este suficient periajul dentar realizat acasa este recomandat tratamentul stomatologic, care consta in detartraj, periaj profesional si air flow. Toate aceste manopere realizandu-se fara niciun fel de risc atat pentru gravida, cat si pentru bebelus.

CARIILE DENTARE apar in perioada sarcinii datorita modificarii echilibrului acido-bazic si a bacteriilor normale din cavitatea bucala. Daca igiena dentara este foarte buna si se fac controale la medicul stomatolog regulate, exista sanse foarte mari ca dantura sa nu fie deloc afectata. Situatia se poate insa complica prin aparitia durerii, iar in acest caz medicul curata caria, atat cat suporta pacienta fara anestezie si o obtureaza provizoriu, urmand ca mai apoi sa se realizeze obturatia definitiva.

SFATURI care ajuta la mentinerea dintiilor si gingiilor sanatoase in TIMPUL SARCINII:

  • spala dintii de cel putin de 2 ori pe zi cu pasta de dinti care contine fluor si foloseste ata dentara in fiecare zi.
  • curata cu grija de-a lungul liniei gingivale.
  • consuma multa apa intre mese si clateste gura cu apa dupa orice gustare.
  • mananca alimente sanatoase si limiteaza alimentele dulci care se pot lipi de dinti.
  • greaturile si varsaturile din timpul sarcinii pot lasa acizii din stomac in gura. Nu este recomandat sa perii dintii timp de 30 de minute dupa ce ai varsat. Acidul gastric combinat cu periaj poate eroda smaltul dintelui. Clateste gura cu apa sau apa de gura pentru a-ti improspata respiratia.

About the Author

Comments are closed.

SUNA ACUM!