• SUNA ACUM! 0725.436.111

Demineralizarea Smaltului

Igiena precară, tehnicile de periaj defectuoase, anumite schimbări la nivelul organismului, dar și alimentația dezechilibrată pot duce la deteriorarea dinților prin modificarea acidității la nivelul cavității orale.

Acizii demineralizează dinții dizolvând calciul și fosforul, suprafata demineralizată devenind în timp poroasa și mult mai aderentă, fiind un loc propice pentru bacteriile care cauzează cariile dentare.

Cu alte cuvinte demineralizarea smalțului înseamnă un început de carie, ca urmare a pierderii netezimii inițiale. Suprafața dintelui capată o pigmentare inestetică pe care pacientul nu o poate îndepărta prin periaj.

Un pH bucal normal este situat intre 5-7, iar dezechilibrele acestuia favorizează înmulțirea microorganismelor.

 

CE PROVOACĂ DEMINERALIZAREA SMALȚULUI?

1.Igiena precară, tehnicile de periaj defectuoase

  1. Placa bacteriană acizii produși de bacteriile din placa bacteriană duc la scăderea pH-ului dentar și la demineralizarea smalțului.
  2. Acidul gastric ajuns în gură are un efect coroziv asupra smalțului dentar.
  3. Xerostomia (senzația de gură uscată) – acizii rămân la nivelul gurii pentru o perioadă mai lungă de timp afectând smalțul
  4. Obiceiuri vicioase precum roaderea unghiilor, spargerea semnițelor pot afecta smalțul
  5. Alimentația: dulciurile, sucurile carbogazoase si alte bauturi (acidul carbonic), acidul acetic (oțetul, murăturile, muștarul, maioneza,

ketchup), acidul citric (lămâi, portocale, grepfruit, prune, struguri, mere, gemul de fructe)

 

 

 

 

CUM ÎȚI POȚI PROTEJA DINȚII?

  1. Igiena zilnică cel puțin de 2 ori pe zi, folosește o tehnică de periaj corect, o periuță soft/medie care trebuie schimbată odata la 3 luni, periuțele interdentare , ața dentară și apa de gură.
  2. După ce ai consumat alimente sau băuturi acide periază dinții la cel puțin o oră după.
  3. Aplicați gel cu fluor în cabinetul stomatologic și acasă dacă este necesar.
  4. Îmbunătățirea dietei reducând consumul de băuturi acidulate și optând pentru produsele alcaline care neutralizează acizii (lapte, brânză, tofu, cereale, semințe, legume) și folosirea paiului pentru a sorbi sucul poate ține acizii la distanță de dinți. Trebuie să avem grijă să includem în hrana noastra zilnică 75-80% produse alkaline.
  5. Consumul de apă reduce cantitatea de acid din gură.

 

Acum poti trata demineralizarea si caria incipienta a smaltului prin tehnici non–invazive care presupun doar sedinta de remineralizare a zonelor afectate, fara freza , fara durere si distrugere a tesuturilor sanatoase ale dintilor.

Un astfel de tratament nu este costisitor si garanteaza stoparea evolutiei leziunii carioase , conservarea zonelor neafectate ale dintilor, prelungirea duratei de viata a dintelui. Tehnica poate fi utilizata si pentru a trata ,,petele albe,, cariogene rezultate dupa indepartarea brachet-urilor ortodontice. Tratamentul este simplu si se realizeaza in cadrul unei singure sedinte putand fi utilizat cu success si la copii.

COSTUL UNEI ASTFEL DE SEDINTE ESTE DE 200 LEI

About the Author

Comments are closed.